A repülő-hajózó állomány táplál-kozása a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázata szempontjából / Adorján Zsófia, Tóth Erika, Grósz Andor
Bibliogr.: p. 134-135. - Abstr. hun., eng.
In: Honvédorvos. - ISSN 0133-879X. - 2009. 61. évf. 3-4. sz., p. 122-135. : ill.
A szerzők az MH Dr. Radó György Honvéd Egészségügyi Központ Repülőorvosi Egészség-vizsgáló és Kutató Intézetbe (MH REVKI) éves alkalmassági vizsgálatokra érkező katonai pilóták körében végeztek felmérést életmódjukra és táplálkozási szokásaikra vonatkozóan. Meg- vizsgálták, hogy ezek mennyiben járulnak hozzá a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatának csökkentéséhez, egyúttal a hivatásuk által támasztott szigorú követelmények teljesüléséhez. A vizsgálat a kecskeméti Szentgyörgyi Dezső repülőbázison összeállított étlap elemzésével, illetve a repülő-hajózó állományból véletlenszerűen kiválasztott 110 fő körében végzett, egészséges életmóddal kapcsolatos kérdőíves felméréssel történt. Az értékelésnél a szerzők felhasználták az éves alkalmassági vizsgálatok kapcsán felvett, ischaemiás szívbetegség (ISZB) kockázata szempontjából lényeges adatokat is (laborparaméterek, kerékpár-ergometria, stb.).