Pollen-élelmiszer keresztreakciók vizsgálata urticariás betegeknél / Temesári Erzsébet [et al.]
Bibliogr.: p. 141-142. - Abstr. hun., eng.
In: Bőrgyógyászati és Venerológiai Szemle. - ISSN 0006-7768, eISSN 2064-261X. - 2009. 85. évf. 3. sz., p. 136-142. : ill.
A pollenek provokálta allergiás reakciók az emberiség történetében évszázadok óta ismertek. A típusos felsőlégúti, pulmonológiai és nyálkahártya panaszok mellett a társuló bőrtünetek lehetőségeire a szakirodalom az 1900-as évek első évtizedeiben hívta fel a figyelmet. A pollen szenzibilizációhoz kapcsolódó élelmiszer allergiát már az 1920-as évektől közölték, de csak a XX. század utolsó negyedében, az immunmechanizmusok megismerésével vált közismertté, a provokáló faktorokról ("pollen-gyümölcs-zöldség fűszer" szindróma) illetve a klinikai tünetekről elnevezve ("orális allergia" szindróma IOASI). A pollen szenzibilizációhoz kapcsolódó élelmiszer allergia leggyakoribb bőrtünete - az orális allergia szindróma tünetegyüttesében a szezontól függetlenül is megjelenő - acut/acut intermittáló urticaria. Vizsgálataink során 98, akut urticariával, akut intermittáló urticariával jelentkező pollen szenzibilizált betegünknél OAS tüneteként élelmiszer allergiát 77,5%-ban igazoltunk.