Karotinoidok a gyógyításban, a betegségek megelőzésében és a táplálékkiegészítésben / Csupor Dezső, Szendrei Kálmán
Bibliogr.: p. 12-13. - Abstr. hun., eng.
In: Komplementer Medicina. - ISSN 1417-6548. - 2009. 13. évf. 3. sz., p. 6-13. : ill.
A számos növényi rész, zöldség és gyümölcs sárga vagy vörös színét adó karotinoidok mindennapi táplálkozásunk alkotói, de pozitív élettani hatásaik okán több betegség megelőzésében, sőt gyógyításában is szerepet tulajdonítanak nekik. A kémiailag meglehetősen nagy és változatos vegyületcsoport egyes képviselői (lutein, zeaxantin) hatásosan alkalmazhatók az időskori látásromlás lassítására, más karotinoidok (pl. a likopin) esetében pedig epidemiológiai adatok bizonyos mértékű daganatmegelőző hatósra utalnak. (Utóbbi hatást gyakran klinikai bizonyítékok nélkül mindegyik daganattípusra és minden karotinoidra kiterjesztik - természetesen tudományos szempontból elfogadhatatlan módon.) Bár egyes vegyületek, pl. a béta-karotin, az egészség fenntartásában valóban nagy jelentőségűek, a magas antioxidáns-kapacitású karotinoidok szakszerűen csak akkor alkalmazhatók, ha ismerjük bizonyított élettani és farmakológiai hatásaikat és dózisaikat. A megfelelő, kiegyensúlyozott étrend összeállításához, vagy indokolt esetben annak kiegészítéséhez szintén szükségesek a bizonyítékokon alapuló ismeretek.