Az étkezés utáni vércukor-emelkedés jelentősége 2-es típusú cukorbetegségben / Reismann Péter, Tulassay Zsolt, Somogyi Anikó
Bibliogr.: p. 11. - Abstr. hun.
In: Praxis. - ISSN 1216-3228. - 2009. 18. évf. 5. sz., p. 7-11. : ill.
A 2-es típusú diabetes mellitus előfordulása a fejlett világban drasztikusan emelkedik. A fel nem ismert vagy nem kezelt illetve rosszul beállított cukorbetegség súlyos, mikro- illetve makrovaszkuláris szövődményekkel jár. Ma már számos nagy esetszámú tanulmány támasztja alá azt a tényt, hogy a vércukorértékek célértéken tartása szignifikánsan csökkenti a késői szövődmények előfordulását. A korábbi évtizedekben a célértékek beállításánál leginkább az éhomi, az étkezés előtti értékeket tartották a megfelelő szénhidrát anyagcsere elsődleges meghatározójának. Bár továbbra is kiemelten fontos ezen értékek jó beállítása, egyre több adat szól az étkezés utáni (postprandiális) vércukor optimalizálása mellett a tartós, jó szénhidrát anyagcsere állapot eléréséhez. A megfelelő éhomi, étkezés előtti illetve utáni vércukorértékekkel együttesen érhető csak el a 7,0 % alatti glikált hemoglobin A1c érték. Az összefoglaló közlemény a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF: International Diabetes Federation), illetve a Magyar Diabetes Szövetség idevonatkozó útmutatói alapján készült.