Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=71520
MOB:2009/1
Szerzők:Szabó Éva; Boehm, Günther; Beermann, Christopher; Weyermann, Maria; Brenner, Hermann; Rothenbacher, Dietrich; Decsi Tamás
Tárgyszavak:ANYATEJ; ZSÍRSAVAK, TELÍTETLEN
Folyóirat:Gyermekgyógyászat - 2008. 59. évf. 5. sz.
[https://orvositudasbazis.eu/]


  A transz-zsírsavak és a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak közötti összefüggés az anyatejben / Szabó Éva [et al.]
  Bibliogr.: p. 299. - Abstr. hun., eng.
  In: Gyermekgyógyászat. - ISSN 0017-5900. - 2008. 59. évf. 5. sz., p. 296-299. : ill.


Cél. A transz-zsírsavak és a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak közötti összefüggés tanulmányozása a szoptatás alatt. Személyek és módszerek: Egy németországi születési kohort vizsgálatban részt vett szoptató anyák anyatejmintáit vizsgáltuk (n = 769). A tejminták zsírsavösszetételét nagy felbontóképességű, gáz-folyadék kromatográfiával határoztuk meg. Eredmények: Szignifikáns pozitív korrelációkat találtunk a transz hexadecénsav (C16:1n-7t) és az arachidonsav, valamint az n-6 hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavak értékei között. Ezzel szemben szignifikáns, negatív korrelációkat találtunk a 18 szénatomszámú transz oktadecénsav (C18:1n719t) és az n-6 esszenciális zsírsav a linolsav, a belőle képződő arachidonsav, az n-3 esszenciális zsírsav az alfa-linolénsav és a belőle képződő dokozahexénsav értékei között. Szintén szignifikáns és fordított arányt találtunk egyfelől a transz oktadekadiénsav (C18:2n-6tt) és összes transz-zsírsav, másfelől az összes általunk vizsgált n-3 és n-6 zsírsavak értékei között. Következtetés: Korábbi, várandós anyák és újszülöttek vérmintáiban végzett vizsgálatunkhoz hasonlóan, jelen vizsgálatunkban is szignifikáns negatív korrelációkat találtunk a 18 szénatomszámú transz-zsírsavak és a hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen zsírsavmetabolitok értékei között. Eredményeink alapján felvetődik, hogy az anyai étrendből származó transz-zsírsavak megzavarhatják az esszenciális zsírsavak és hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen metabolitjai eljutását az anyatejbe.