Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak az atherosclerosis megelőzésében / Varga Zsuzsa
Bibliogr.: p. 635-637. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2008. 149. évf. 14. sz., p. 627-637. : ill.
A tengeri halakban található omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak, mint az eikozapentaénsav és dokozahexaénsav, vagy a bizonyos növényi olajokban található alpha-linolénsav cardioprotectiv hatását primer és szekunder prevenciós tanulmányok igazolják. Ez arra vezethető vissza, hogy az omega-3 zsírsavak kedvező irányban befolyásolják az atherosclerosis kockázati tényezőinek többségét. Csökkentik a szérumtriglicerid és a VLDL szintjét, mérsékelten emelik a HDL mennyiségét, vérnyomáscsökkentő, antitrombotikus és antiaggregációs hatásúak, amit részben az okoz, hogy az omega-3 zsírsavak kompetícióba lépnek az arachidonsav ciklus enzimjeiért, gátolva ezzel az aggregációs (tromboxán-A2) vagy proinflammatoricus (leukotrién-B4) eikozanoid-szintézist. Másrészt transzkripciós szinten gátolják a nukleáris faktor-KB és a szterol-receptor elementkötő protein-1c aktivációját, melyek további olyan elemek aktiválódását befolyásolják, amelyek proinflammatoricus citokinek, adhéziós molekulák és szelektinek képződésében vagy a triglicerid szintézisében (pl. hepaticus nuclear faktor-4alpha, farnesol-X-receptor, peroxiszómaproliferátor-aktivált receptor) kulcsfontosságúak. Mindezek alapján étrendünk omega-3 zsírsavakkal történő kiegészítése primer és szekunder prevencióban egyaránt ajánlatos.