Zöld tea, fekete tea: nem pusztán élvezet / Csupor Dezső
Bibliogr.: p. 45. - Abstr. hun.
In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2008. 5. sz., p. 42-45. : ill.
Az élvezeti célú teafogyasztás hazánkban is egyre népszerűbb: egymás után nyílnak a teaházak, és az üdítőitalok piacán is egyre nagyobb arányt képviselnek az ízesített jeges teák. A laikus sajtóban megjelenő, a tea csodálatos hatásairól szóló cikkek, riportok tovább fokozzák az ital iránti érdeklődést. A gyógyászati, betegségmegelőző célú teafogyasztást az egészségügyi szakemberek sem hagyhatják figyelmen kívül, hiszen a betegek általában hozzájuk fordulnak tájékoztatásért a különböző teafajtákkal és azok hatásaival kapcsolatban. A tea fogalom alatt Magyarországon hosszú ideig különböző gyógynövények főzetét (= gyógytea) vagy a tea-cserje leveléből előállított fekete teát értették. Az elmúlt mintegy húsz évben a fogalom kiszélesedett, manapság szinte áttekinthetetlen a teaital előállítására alkalmazható teafüvek választéka. Nemcsak arról van szó, hogy a korábban szinte egyeduralkodó filteres fekete tea újabb kiszerelésekben, ízesítésekben, formákban jelent meg, hanem teljesen új, korábban ismeretlen teafajták is kaphatók, sőt, napjainkban egyre több a teakivonatot tartalmazó kapszula, tabletta is. Az egyszerű fogyasztó nehezen igazodik el a sokféle termék között, nem meglepő hát, hogy nagyon sok a tévhit a teák összetételét, hatását illetően. Cikkünkben a teacserjéből készülő termékek jellemzésével kívánunk segítséget nyújtani a tájékozódásban.