Táplálék-allergia a háziorvos szemszögéből / Hidvégi Edit
Bibliogr.: p. 980. - Abstr. hun.
In: Praxis. - ISSN 1216-3228. - 2007. 16. évf. 12. sz., p. 977-980. : ill.
Életünk során többször előfordul, hogy miután egy ételt jóízűen elfogyasztottunk, valami nem várt kellemetlen tünet jelentkezik: kiütések a bőrön, hasfájás, hasmenés, vagy esetleg szájzsibbadás, köhögés, nehézlégzés. Amennyiben csak egyszer fordul elő, lehet, hogy nem is gondolunk a kiváltó ok és a tünet közötti összefüggésre, de ha ez többször ismétlődik, már felmerülhet az étel kóroki szerepe. A betegek többsége ilyenkor elkönyveli, hogy erre az ételre allergiás és nem fogyasztja többet. Talán nem is fordul orvoshoz. Ha mégis, akkor biztosan első a háziorvosa, akitől ez ügyben tanácsot kér. Szükséges minden esetben a szigorú diéta? Vagy van más ok is, ami hasonló tüneteket vált ki? Lehetséges-e a megelőzés és kezelés? Tényleg olyan gyakori az étel-allergia, mint azt a betegek vélik? Vagy talán van olyan tünet, amiről nem is gondolják, hogy azt az elfogyasztott táplálék váltja ki? - Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ a cikkben.