A diéta szerepe az elhízás kezelésében / Pados Gyula, Audikovszky Mária
Bibliogr.: p. 242. - Abstr. hun., eng.
In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2007. 5. évf. 4. sz., p. 237-242. : ill.
Az elhízás kezelésében legfontosabb a diéta. Alapvető az energiabevitel csökkentése, rövid távú intézeti VLCD bevezető és hosszú távú 1200-1500 kcal diétával. Ezen belül a zsírbevitel arányát 38%-ról 30% alá kell csökkenteni, 50-50%-ban növényi, illetve állati eredetű zsírokra törekedni. Az energia- és zsírszegény diéták a legelterjedtebbek a világon, de mind több adat szól a magas glikémiás indexű szénhidrátok korlátozása mellett is. A telített zsírokat nem szénhidrátokra, hanem egyszeresen telítetlen zsírokra kell cserélni. Ujabban mind többen javasolják a low carb (45%), high protein (25%) diétát (fat 30%), amelyben a fehérjék termogenezist és telítettségérzést fokozó hatásai is érvényesülnek. A Magyar Elhízástudományi Társaság is kettős ajánlásában metabolikus rizikófaktorok esetén a fenti, a magas glikémiás indexű szénhidrátok korlátozását is javasolja.