Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=70912
MOB:2008/1
Szerzők:Decsi Tamás
Tárgyszavak:CSECSEMŐTÁPSZEREK; IMMUNRENDSZER; PREBIOTIKUMOK; LACTOBACILLUS
Folyóirat:Gyermekorvos Továbbképzés - 2007. 6. évf. 3. sz.
[https://gyermekorvostovabbkepzes.hu/]


  Prebiotikumok hatása a csecsemők immunrendszerére / Decsi Tamás
  Bibliogr.: p. 179-180. - Abstr. hun.
  In: Gyermekorvos Továbbképzés. - ISSN 1589-0309. - 2007. 6. évf. 3. sz., p. 174-180. : ill.


A prebiotikumok olyan összetett szénhidrátok, amelyek képesek a vastagbélben a szervezet számára előnyös tulajdonságú baktériumok növekedését serkenteni. Míg a női tejben 3-6 g/l mennyiségben találhatóak prebiotikus hatású oligoszacharidok, addig ezek a vegyületek a hagyományos szénhidrát-összetételű csecsemőtápszerekből hiányoztak. Az elmúlt években azonban megteremtődött a csecsemőtápszerek galakto-oligoszacharidok és frukto-oligoszacharidok 9:1 arányú keverékével történő kiegészítésének élelmiszertechnológiai háttere. Vizsgálatok sorában, köztük Magyarországon végzett klinikai vizsgálatban is igazolódott, hogy a galakto-oligoszacharidok és frukto-oligoszacharidok 9:1 arányú keverékével kiegészített tápszerrel táplált csecsemők székletflórájában szignifikánsan magasabb a bifidobaktériumok és a lactobacillusok száma és aránya, mint a hagyományos szénhidrát-összetételű csecsemőtápszerrel tápláltakban. Időre született csecsemőkben végzett vizsgálatban az atópiás dermatitis szignifikánsan kisebb előfordulási gyakoriságáról számoltak be a galakto-oligoszacharidok és frukto-oligoszacharidok 9:1 arányú keverékével kiegészített tápszerrel tápláltakban, mint a hagyományos szénhidrát-összetételű tápszert kapókban. Egy másik klinikai vizsgálat előzetes eredményei pedig arra utalnak, hogy a galaktooligoszacharidok és frukto-oligoszacharidok 9:1 arányú keverékével kiegészített tápszerrel táplált csecsemőkben ritkábban fordult elő hasmenéses betegség és felső légúti fertőzés az első életévben. Összefoglalóan megállapítható, hogy a galaktooligoszacharidok és frukto-oligoszacharidok 9:1 arányú keverékének a csecsemőtápszerhez történő hozzáadása alkalmas módszernek tűnik a szoptatott és a tápszerrel táplált csecsemők korai fejlődése közötti különbség mérséklésére.