Mesterséges táplálás a családorvosi gyakorlatban : 1. r. / Csurgay Eszter
Bibliogr.: p. 105-106. - Abstr. hun.
In: Praxis. - ISSN 1216-3228. - 2007. 16. évf. 2. sz., p. 99-106. : ill.
Orvosi ténykedésünk mindenkori célja az élet minőségének és tartalmának minél jobb megőrzése és javítása. A kiegyensúlyozott táplálkozás (elegendő fehérje, szénhidrát, zsír, ásványi anyag, vitamin és nyomelem) elősegíti szervezetünk élettani működését, betegségek esetén a gyógyulás elengedhetetlen feltétele, szerves része a gyógyításnak és hozzájárul az esetleges szövődmények elkerüléséhez. "Ételed legyen orvosságod" mondta Hippokratész az i.e. V században. Vannak olyan állapotok, betegségek, amelyekben a betegek nem képesek, nem akarnak, vagy számukra tilos elegendő mennyiségű és minőségű táplálékot aktív módon, szájon át elfogyasztani, azaz táplálkozni, ilyenkor mesterséges táplálás bevezetésével biztosítjuk a megfelelő energia- és tápanyagszükségletet. Az elhízás, a vezető halálokként szereplő szív- és érrendszeri betegségek elsőrendű rizikófaktora, az egyik leggyakoribb, és a legtöbb terápiás kudarccal járó betegség. Hazánkban a lakosság mintegy 60%-a túlsúlyos vagy elhízott. Ezen betegek szűrése, komplex kezelése, gondozása a családorvosi praxisok rutin feladatává vált. Ezzel szemben az alultápláltság népegészségügyi jelentősége nem közismert, felismerésében és kezelésében kevésbé vagyunk járatosak.