Az antioxidáns hatású növényi anyagok szerepe a szívbetegségek megelőzésében és gyógyításában / Torma Éva, Egyed Gabriella, Fogarasi Éva
Bibliogr.: p. 20. - Abstr. hun., eng.
In: Rehabilitáció. - ISSN 0866-479X. - 2006. 16. évf. 3. sz., p. 18-20. : ill.
A szív- és érrendszeri betegségekben a táplálkozási rizikótényezők - túlzott energiabevitel, magas zsír-, telítettzsír-, koleszterinbevitel, túlzott cukor-, só-, alkoholfogyasztás, elégtelen zöldség-, gyümölcs-, élelmirost-bevitel, elégtelen fogyasztás teljes értékű gabonából - megváltoztatása igen fontos népegészségügyi feladat. A közelmúltban több felmérés is igazolta, hogy a mediterrán típusú étrend hatékony a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Mindez a zöldségekkel és gyümölcsökkel a szervezetbe kerülő növényi hatóanyagoknak (A-, E-, C-vitamin, szelén, flavonoidok stb.) is köszönhető. Ezen anyagoknak számos egészségvédő és betegségmegelőző, többek között antioxidáns hatásuk ismert.Az optimális bevitel eléréséhez változatos vegyes táplálkozás ajánlott, ez napi 40-50 dkg zöldségfélét és gyümölcsöt tartalmaz.