Növekvő fenyegetés, bomba az élelmiszerben? : a salmonellosisról / Péterfi Zoltán
Bibliogr.: p. 227. - Abstr. hun., eng.
In: Infekció & Infekciókontroll. - ISSN 1786-0032. - 2006. 3. évf. 4. sz., p. 220-227.
Az élelmiszerek által terjedő betegségek súlyos egészségügyi terhet jelentenek világ szerte. Az élelmiszerek közvetítésével fennálló mikrobiológiai veszélyeztetettség eredményeként csak az USA-ban 76 millió megbetegedés jelentkezik évente. A salmonella által okozott megbetegedések két csoportra oszthatók: typhoid és nem typhoid jellegűekre. A nem typhoid jellegű salmonella fertőzések 95 %-a élelmiszer eredetű, a maradék nosocomiális, vagy a házi kedvencektől (hüllők, madarak), fertőzött egyénektől, szennyezett víz, gyógyszer vagy oldatok közvetítésével akviráltak.