Antioxidánsok szerepe a prevencióban / Németh Eszter [et al.]
Bibliogr.: p. 607. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2006. 147. évf. 13. sz., p. 603-607. : ill.
A szabad gyökök kialakulása és az azokat semlegesítő mechanizmusok egyensúlyának felborulása oxidatív stresszhez vezet, mely számos betegség kiindulópontját képezheti. Az oxidatív stressz ellen védő antioxidánsok a sejt minden szintjén befolyásolják a szervezet működését. A természetes antioxidánsokban gazdag táplálék nagyon fontos az egészség fenntartásában, a betegségek megelőzésében. Szükség esetén, illetve bizonyos patológiás folyamatokban segíthet az antioxidánsok bevitele táplálékkiegészítőkkel, megfelelő formában és dózisban. A nutrigenomika értelmében a táplálék biológiailag aktív összetevői többek között az antioxidánsok is a DNS-re, az RNS-re, a fehérjékre és azok bomlástermékeire hatással vannak, így a táplálék minősége a sejtek megfelelő működésének egyik fontos meghatározója.