Antioxidánsok fogyasztására vonatkozó felmérések gyulladásos bélbetegségekben / Dörnyei Olga [et al.]
Bibliogr.: p. 1092-1093. - Abstr. hun., eng.
In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2006. 147. évf. 23. sz., p. 1085-1093. : ill.
A gyulladásos bélbetegek redox-homeosztázisa a malnutritio és malabsorptio következtében nem kiegyenlített. A súlyosabb betegség gyakran megnehezíti a táplálékból történő bioaktív hatóanyag-felvételt és hasznosulást. Kevés ismerettel rendelkezünk arról, hogy a betegek milyen forrásból jutnak e nélkülözhetetlen vegyületekhez. A cél egy olyan kérdőív szerkesztése volt, amely nagy biztonsággal képes megbecsülni a zöldség- és gyümölcsfogyasztást a random kiválasztott IBD-ben szenvedők körében. Fontos a tea-, a gyümölcslé és a borfogyasztás felmérése is, tekintettel arra, hogy e táplálkozási faktorok is hozzájárulnak a természetes polifenol-, vitamin- és nyomelembevitelhez. A felmérésbe 50 IBD-s (25 férfi, 25 nő, 35-67 év) beteg és 50 egészséges egyént (35 férfi, 15 nő, életkor 25-47 év) vontak be. A kérdőívek közül 8-at (5 férfi, 3 nő) a pontatlanságok miatt nem lehetett kiértékelni. A felmérés során nyilvánvalóvá vált, hogy a betegek napi polifenolbevitele nem kielégítő a napi átlagos gyümölcs-, ill. zöldségfogyasztás alapján. A vörösbor sem jöhet számításba a fémionok és polifenolok pótlásának szempontjából, mivel a betegek több mint fele egyáltalán nem, vagy csak havonta egy-két alkalommal fogyaszt vörösbort. A tea- és gyümölcsléfogyasztás tekintetében ennél jóval kedvezőbb a helyzet. Az összes értékelt válaszadó (92 fő) zöldség- és gyümölcsfogyasztása csak szűk körből adódik, ami nem kedvező. A fogyasztott növények gyakran okoztak panaszt. Ezért célszerű lenne orvosi kontroll mellett megbízható forrásból származó étrend-kiegészítő természetes alapú polifenol-, vitamin-, nyomelem-, illetve rostos készítmények ajánlása.