Növényi eredetű táplálékok közötti allergiás keresztreakciók / Bakos Noémi
Bibliogr.: p. 18. - Abstr. hun., eng.
In: Allergológia és Klinikai Immunológia. - ISSN 1418-2653. - 2006. 9. évf. 1. sz., p. 13-18. : ill.
A légúti allergiás betegségek prevalenciája az elmúlt l0 évben jelentősen, fokozódott. Az egyre gyakrabban elvégzett specifikus IgE-vizsgálatok nyilvánvalóvá tették hogy a betegek jelentős részében egyidejűleg nemcsak egy, hanem számos pollen és táplálékkal szemben mutatható ki reaktivitás. A zöldségekkel és gyümölcsökkel szembeni túlérzékenység alapja a légúti allergénekkel szembeni szenzibilizáció és ezek a növényvilágban általánosan előforduló hasonló proteinszerkezetek miatti keresztreakciók okoznak leggyakrabban allergiás reakciót. A keresztreakciók egy része enyhe, mint pl. az orális allergia szindróma, más részük súlyos, életet is veszélyeztető formában alakulhat ki. A szerző áttekintést ad a legfontosabb növényi eredetű keresztreaktív allergénekről és az általuk kiváltott allergiás reakciókról.