Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=89497
MOB:2006/4
Szerzők:Nagy Gabriella; Károlyi Zsuzsánna
Tárgyszavak:NÖVÉNYEK; ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Allergológia és Klinikai Immunológia - 2006. 9. évf. 1. sz.


  Egzotikus növények okozta ételallegiák / Nagy Gabriella, Károlyi Zsuzsánna
  Bibliogr.: p. 24-25. - Abstr. hun., eng.
  In: Allergológia és Klinikai Immunológia. - ISSN 1418-2653. - 2006. 9. évf. 1. sz., p. 19-25. : ill.


Az étkezési szokások megváltozása miatt egyre gyakrabban észlelhetők egzotikus gyümölcsök és növények okozta allergiás reakciók a mindennapi gyakorlatban. A klinikai tünetek változatosak, az enyhe allergiás reakciótól a fatális kimenetelű anafilaxiáig terjedhetnek. E reakciók hátterében allergénként ható növényi fehérjék állnak, amelyek négy fő proteincsaládba sorolhatók: a patogenézis-related proteinek, a kupin szupercsalád, a prolaminok és a profilinek közé. A szerzők tanulmányukban áttekintik a hazánkban legnépszerűbb egzotikus gyümölcsök allergén proteinjeinek tulajdonságait, szerkezetét, keresztreakciójukat egyéb fehérjékkel. Az irodalmi adatok és saját tapasztalataik alapján tárgyalják a hiperszenzitivitás igazolására szolgáló diagnosztikai módszereket, azok értékét.