Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=89272
MOB:2006/4
Szerzők:Hidvégi Edit
Tárgyszavak:REHABILITÁCIÓ; ÉLELMISZER-ALLERGIA
Folyóirat:Rehabilitáció - 2005. 15. évf. 4. sz.
[https://www.rehab.hu/folyoirat.aspx?&web_id]


  A táplálékallergiás betegek rehabilitációja / Hidvégi Edit
  Bibliogr.: p. 36. - Abstr. hun., eng.
  In: Rehabilitáció. - ISSN 0866-479X. - 2005. 15. évf. 4. sz., p. 34-36.


A táplálékallergia egyike az atópiás betegségeknek. Gyakorisága csecsemőkorban 3-6%, felnőttkorban 1-2%. A kezelés során a betegnek teljesen ki kell hagynia az allergizáló fehérjét az étrendjéből. A tehéntejfehérje-érzékeny gyermekek több mint 90%-a "kinövi" betegségét, de a kalciumbevitel sok esetben nem megfelelő. A három évnél hosszabb ideig tartó diéta gondot okoz a gyermek óvodában történő elhelyezésében, illetve a nem otthoni étkezésben. Néhány év múlva asthma vagy allergiás nátha alakulhat ki a táplálékallergiás gyermeknél. A betegek és családjuk életminősége minden esetben romlik. Ezeknek a krónikus betegeknek a rehabilitációja az orvos, a dietetikus és a szociális munkás közös feladata.