Ómega-3-zsírsavak / Maggie B. Covington
Bibliogr.: p. 77-78. - Abstr. hun.
In: Orvostovábbképző Szemle. - ISSN 1218-2583. - 2005. 12. évf. 7-8. sz., p. 72-78. : ill.
Az ómega-3-zsírsavak szignifikánsan csökkentik a ritmuszavar okozta hirtelen szívhalál kockázatát és a bármely okból bekövetkező halálozást koszorúér-betegségben. Az eikozapentaénsavnak és dokozahexaénsavnak jó forrásai a zsíros halak és a halolaj. A lenmagolaj, a repceolaj és a dióolaj szintén gazdag ómega-3-zsírsavakban. Ezeknek a zsírsavaknak antiarrhythmiás, antitrombotikus és antiinflammatorikus hatásuk is van. Ezzel szemben az ómega-6-zsírsavak, amelyek a legtöbb olajos magban, növényi olajban és húsban megtalálhatók, protrombotikus és proinflammatorikus tulajdonsággal bírnak. Az ómega-3-zsírsavakat a hyperlipidaemia, a hypertonia és a rheumatoid arthritis kezelésére is ajánlják. Naponta összesen 1 g eikozapentaénsav és dokozahexaénsav kell a megfelelő kardioprotektív hatás eléréséhez. Ennél nagyobb dózisban kell adni az ómega-3-zsírsavakat az emelkedett trigliceridszint csökkentéséhez (napi 2-4 g) és rheumatoid arthritisben a reggel nehezen mozduló, illetve fájdalmas ízületek számának csökkentéséhez (legalább napi 3 g). Ennél lényegesen nagyobb dózisban az ómega-3-zsírsavak mérsékelten csökkentik a vérnyomást.