Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=68918
MOB:2006/1
Szerzők:Somogyi Anikó; Herold Magdolna; Kocsis Ibolya; Nagy Géza; Somfai Gábor; Studinger Péter
Tárgyszavak:FIATALOK; VITAMIN-E; LIPOPROTEINEK
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2005. 146. évf. 35. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Az E-vitamin-pótlás hatása fiatal férfiak és nők lipoproteinjének vitamintartalmára / Somogyi Anikó [et al.]
  Bibliogr.: p. 1818. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2005. 146. évf. 35. sz., p. 1814-1818. : ill.


Bevezetés: A helytelen táplálkozási szokások következtében kialakuló nem megfelelő vitamin- és nyomelem-ellátottság elősegítheti az érelmeszesedés kialakulását. A zsíroldékony E-vitamin (a-tokoferol) a lipoproteineket védi az oxidatív stressztől. Az érelmeszesedés klinikai tünetei nőkben később jelentkeznek, mint férfiakban. Célkitűzés: A szerzők munkájuk során arra kerestek választ, hogy 1. kimutatható-e az E-vitamin koncentrációjának emelkedése E-vitamin-kezelés után a plazmában és a plazma lipoproteinjeiben, 2. történik-e arányeltolódás a lipoproteinek a-tokoferol-tartalmában az E-vitamin-szedést követően, 3. a szupplementáció azonosan hat-e a különböző nemű egyénekben, 4. vizsgálták továbbá a kezelés előtt és alatt a nagy érzékenységű módszerrel meghatározott C-reaktív protein (hsCRP) koncentráció alakulását, mint a lipidperoxidáció markerét. Módszerek: A vizsgálatban 5-5 egészséges fiatal férfi és nő vett részt. Három alkalommal mértek E-vitamin-koncentrációkat és hsCRP-t: a vizsgálat kezdetekor (0. hét), ezt követően a vizsgálati személyek 4 hétig napi 700 mg a-tokoferol-acetátot kaptak szájon át (4. hét), majd a vitaminszedés elhagyását követően 4 héttel (8. hét). A plazmák egy részét foszfowolframsavas kicsapással apo B- és nem apo B-tartalmú lipoproteinekké szeparálták. Az E-vitaminszinteket nagy nyomású folyadékkromatográfiás módszerrel határozták meg. A hsCRP-szintet immunturbidimetriás (Randox) módszerrel határozták meg. Eredmények: A férfiakat, nőket együttesen vizsgálva megállapítható, hogy E-vitamin-kezelés hatására az a-tokoferol koncentrációja közel háromszorosára nőtt a HDL-koleszterinben (0. hét 8,1 +- SD 1,7 mmol/l); 4. hét 22,5 +- 7,5 mmol/l, p < 0,001), és mintegy kétszeresére a plazmában és a LDL/VLDL-koleszterinben (plazma: 0. hét 22,0 +- 3,7 mmol/l; 4. hét 49,0 +- 9,0 mmol/l, p < 0,001). A férfiakat, nőket külön-külön vizsgálva a plazma és a HDL-koleszterin E-vitamin-szintje a 0. héten magasabb a nőkben (férfiak: 6,8 +- 0,96 mmol/l; nők 9,5 +- 1,10 mmol/l). A vitaminszedést követő negyedik héten a lipidfrakciókban mért E-vitamin-szintek nem különböztek szignifikánsan a nemek között. A plazma E-vitamin-koncentrációját 100%-nak tekintve vizsgálták a lipidekben található vitaminszint arányainak változását: az E-vitamin-pótlás férfiakban arányában jobban növelte az LDL-VLDL-koleszterin E-vitamin-koncentrációját, mint nőkben (LDL-VLDL % férfiak: 59,8 +- 7,43%, nők: 49,3 +- 7,41%, p < 0,05). A high sensitive C-reaktív protein értékek a kezelés hatására szignifikánsan csökkentek (0. hét: 1,07 +- 0,9 mg/l, 4. hét: 0,2 +- 0,14 mg/l p < 0,001). A nyolcadik hét értékei az E-vitamin vonatkozásában megegyeztek a kiindulási értékekkel, a hsCRP értéke a 4. héthez képest emelkedett, de még szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a kiindulási érték (0. hét 1,07 +- 0,9 vs. 8. hét: 0,37 +- 0,4