A coeliakia és az egyes táplálékokkal szembeni szenzibilizálódás / Lippai Gizella [et al.]
Bibliogr.: p. 170-171. - Abstr. hun., eng.
In: Honvédorvos. - ISSN 0133-879X. - 2005. 57. évf. 3-4. sz., p. 164-171. : ill.
Vizsgálatainkhoz ambulanciánk elmúlt öt éves anyagának duodenum biopsziás mintájában fellelhető, parciális boholyatrófiában szenvedő betegeket gyűjtöttük ki /21 fő/. Célunk az volt, hogy bizonyítsuk a coeliakia és az ételekkel történő szenzibilizáció gyakoriságát, illetve az allergia meglétét, vagy kizárását. Vizsgáltuk a betegek jelenlegi lisztérzékenységi mutatóit, (gliadin ellenes antitest / IgA, IgG, EMA). Természetesen meghatároztuk a mennyiségi IgG, IgA, IgM szintet. Abból kiindulva, hogy a boholyatrofia következtében, a tigt junctiók nyitottá válása kapcsán makromolekulák juthatnak át a vékonybél nyálkahártyáján vizsgáltuk a betegek nutritív paneljét (IgE és IgG tekintetében) és az inhalatív panelt (IgE). A 21 betegből 14 esetben igazolódott szerológiai módszerrel is coeliakia. Három esetben hisztológia által igazolt Morbus Crohn volt a betegség. Két esetben a betegeket eleinte Morbus Crohn diagnózissal kezeltük és a későbbiekben állítottuk fel a helyes diagnózist. 12/14 coeliakiás betegben észleltünk egy-vagy több IgG pozitivitást bizonyos ételekre. Három coeliákiás betegnél nem volt szenzibilizáció. Vizsgálatainkkal bizonyított, hogy a parciális, illetve totális boholyatrófia eseteiben a betegek 85%-ban bizonyos ételekre szenzibilizáció lépett fel, de egy esetben sem alakult ki ételallergia.