Táplálék-kiegészítő hatása úszók fehérjeürítésére / Sós Cs.
Bibliogr.: p. 268-270. - Abstr. hun., eng.
In: Sportorvosi Szemle. - ISSN 0209-682X. - 2004. 45. évf. 4. sz., p. 259-270. : ill.
Az optimálist tartósan meghaladó edzésterjedelem és/vagy intenzitás egyik következménye sok más tünet mellett, a növekedett, vagy tartósan magas fehérjeürítés, ami túlterhelésre utal. Nemzetközi irodalmi adatok szerint a táplálék-kiegészítők használata csökkenti a fehérjeürítés mennyiségét, ezáltal növeli a terhelhetőséget. Jelen tanulmány célja volt elemezni egy táplálék-kiegészítő (GREEN, GTK) hatását a fehérjeürítésre. A vizsgálatban juniorkorú úszók (17,17 évesek) és kontrollcsoportként hasonló korú vízilabdázók (16,75 évesek) vettek részt. A felkészülés harmadik makrociklusában négy alkalommal végeztünk adatgyűjtést. A kezelést megelőzően = 1, a kezelést követően = 2, két hét kezelési szünetet követően = 3 és 10 nap placebo kezelés után = 4. A vizsgálatot kettős vak random elrendezésben végeztük. Az első vizsgálat alkalmával a fehérjeürítés 8,9±5,83 mg/dl volt. A GTK kezelést követően a proteinuria 1,32±2,14 mg/dl-re csökkent. A vizsgálat idejealatt a versenyzők táplálkozási szokásai és az edzések időtartama, valamint jellege nem változott. Összefoglalva, a GTK hatására csökkent az úszók fehérjeürítése az intenzív állóképesség fejlesztés időszakában, miközben a teljesítményük nem változott. Feltételezésünk szerint a GTK az összetevőinek köszönhetően előnyös hatással volt azokra a folyamatokra, amelyek csökkentették a fehérje katabolizmust és/vagy csökkentették a vesékben a permeabilitást és/vagy növelték a fehérje reahszorpcióját.