A caries kialakulásának kockázati tényezői, a prevenció lehetőségei kisgyermekkorban / Pergel Katalin, Szatmári Szilvia, Tuskán Anikó
Bibliogr.: p. 8. - Abstr. hun.
In: Nővér. - ISSN 0864-7003, eISSN 1588-1423. - 2001. 14. évf. 3. sz., p. 3-8. : ill.
Célkitűzés: 2,5-3,5 éves korú gyermekeknél a caries-rezisztencia gátló és segítő tényezőinek megismerése csecsemőotthonban, bölcsödében, családban. Módszer, minta: Bölcsődés (120 fő) és csecsemőotthonban lakó (68 fő) kisgyermekek célirányos megfigyelése, az intézmények dokumentációs anyagának felhasználása, valamint 18 szülőnél kérdőíves felmérés. Eredmények: A vizsgált korosztálynál a caries főként ott tapasztalható, ahol a cariogén mikroorganizmusok számára kedvező feltételeket teremtő, a tejfogakkal hosszú ideig érintkező monoszacharidok fogyasztása gyakori. A növekedés időszakában jelentős prioritással bíró kockázati tényezők is jelen vannak a táplálkozásban, a szokások kialakításában, mind a családokban, mind az intézményekben csakúgy, mint a caries-rezisztenciát elősegítő tényezők. Következtetések: A szokások kialakítása szempontjából fogékony időszakban a fogak egészséges fejlődésének elősegítése érdekében az eddiginél hatékonyabb, korszerű egészségnevelési ismeretekkel, magatartásokkal kell rendelkezniük és együtt kell működniük a szülőknek, gondozónőknek, ápolóknak, dentál-higiénikusoknak, pedagógusoknak egyaránt.