Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=155129
MOB:2022/2
Szerzők:Tomcsik Zoltán
Tárgyszavak:PROBIOTIKUMOK; LACTOBACILLUS; NYELVEZET
Folyóirat:Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology - 2022. 8. évf. 2. sz.
[https://gastronews.olo.hu/]


  Probiotikumokat érintő taxonómiai változások : Lactobacillus reuteriből Limosilactobacillus reuteri / Tomcsik Zoltán
  Bibliogr.: p. 92. - Abstr. hun., eng.
  In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2022. 8. évf. 2. sz., p. 91-92.


2020-ban a Lactobacillus családba tartozó probiotikumok új nevezéktanát fogadták el. Azért volt erre szükség, mert az utóbbi évtizedekben a technikai fejlődésnek köszönhetően exponenciálisan nőtt az ide sorolt, újonnan felfedezett fajok száma. A modern analitikai eszközök segítségével lehetségessé vált egy újabb felfedezés, miszerint a Lactobacillus családnév alatt csoportosított fajok között jelentős különbség van. Ennek eredményeként a legismertebb probiotikumok közül sok új családnevet kapott, köztük az exopoliszacharidokat (EPS), nyákot termelő Lactobacillus reuteri is, amelyet így ma Limosilactobacillus reuterinek neveznek. Az új taxonómiai besorolásnak köszönhetően a tudományos kommunikáció várhatóan jobb és pontosabb lesz, elkerülhetőek lesznek a téves identifikálások, a klinikai evidenciákat pontosabban lehet meghatározni egy-egy speciesre vonatkozóan. Kulcsszavak: taxonómia, Lactobacillus reuteri, Limosilactobacillus reuteri, EPS, nyák