Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=152336
MOB:2022/1
Szerzők:Altun, Yasar; Bulbuloglu, Semra
Tárgyszavak:KORONAVÍRUS; SARS-COV-2; PANDEMIA; ÍZLELÉS; ; RANDOMIZÁLT KONTROLLÁLT TANULMÁNYOK
Folyóirat:Ideggyógyászati Szemle - 2022. 75. évf. 1-2. sz.
[https://elitmed.hu/kiadvanyaink/ideggyogyaszati-szemle/archivum]


  The effect of starting a meal with salt and date palm on teste impairment caused by COVID-19 / Yasar Altun, Semra Bulbuloglu
  Bibliogr.: p. 13-14. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.18071/isz.75.0007
  In: Ideggyógyászati Szemle. - ISSN 0019-1442, eISSN 2498-6208. - 2022. 75. évf. 1-2. sz., p. 7-14. : ill.


Ezt a vizsgálatot azért végezték, hogy megvizsgálják a só- és datolyafogyasztás hatását Covid-19-betegek ízérzékelésére. Ezt a vizsgálatot randomizált, kontrollált módszerrel végezték. Az adatgyűjtéshez beteg- és betegséginformációs űrlapokat, valamint vizuális analóg skálát használtak. Két különböző kísérleti csoportban sót és datolyát használtak az ízérzékelés stimulálására. A kontrollcsoportban a klinikai betegellátás gyakorlatán kívül más eljárást nem végeztek. Az eredményeket az SPSS 25-ös verziójával elemezték. Minden csoport átlagéletkora 43,42 +- 8,60 és 47,22 +- 12,04 év között volt. Láz, torokfájás, szájszárazság, köhögés, izomgyengeség és hasonló tünetek minden csoportban jelen voltak. A hypoageusia és az ageusia a datolya és a só alkalmazása után szignifikánsan javult (p < 0,01). Covid-19 okozta ízérzékelési károsodás esetén a datolya és nagyon kevés só terápiás célú fogyasztása segíthet az ízérzés javításában. A tanulmány eredménye arra utal, hogy meg kell vizsgálni a datolya- és a sófogyasztás ízérzékelési komplikációkra gyakorolt hatásának patofiziológiáját.  Kulcsszavak: ageusia, COVID-19, datolyapálma, só,  ízkárosodás