Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=157636
MOB:2021/4
Szerzők:Szabó S. András
Tárgyszavak:ÉLELMISZERELEMZÉS; ÁSVÁNYOK; ALUMÍNIUM; FOSZFOR
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2021. 67. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Élelmiszerek ásványi anyag tartalma -Alumínium az élelmiszerekben / Szabó S. András
  Bibliogr.: p. 3696-3697. - Abstr. hun. - DOI: https://doi.org/10.52091/EVIK-2021/4-5-HUN
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2021. 67. évf. 4. sz., p. 3693-3697.


Kéziratom tárgya az alumínium, amely a növényekben - bár nem esszenciális elem - jelentős mennyiségben fordulhat elő. A teacserje pl. kifejezetten Al-gyüjtő növény. A növények Al-tartalma jelentősen függ a talaj pH-értékétől, erősen savas talajokon jelentős lehet a talajvíz Al-tartalma s ez P-hiányt eredményezhet. A táplálékkal felvett Al mennyisége döntően függ a fogyasztott növényi és állati termékek arányától. Az állati eredetű élelmiszerek Al-koncentrációja az aluminium-vegyületek rossz felszívódási jellemzői miatt jelentősen kisebb, így például a tejbe is csak nagyon kevés alumínium választódik ki. A makroelemeket követően az alumínium az a fémes mikroelem, ami többnyire a legnagyobb mennyiségben kerül az emberi szervezetbe, kb. 30-50 mg naponta. A túlzott Al-felvétel különböző egészségügyi rendellenességek forrása lehet, s összefügghet pl. az Alzheimer-kór kialakulásával, az időskori demenciával is (az aluminium-felvétel és az Alzheimer-kór összefüggését számos szakirodalmi forrás vitatja; a Szerk.).  Kulcsszavak: makroelem, mezoelem, mikroelem, aluminium-vegyületek, foszforhiány