Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156298
MOB:2021/4
Szerzők:Csölle Ildikó
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-PREFERENCIÁK; EGÉSZSÉGMŰVELTSÉG; KALÓRIAFELVÉTEL; OBESITAS; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Új Diéta - 2021. 30. évf. 4. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Az élelmiszercímke-olvasás és az egészségértés a túlsúlyosok és az elhízottak körében / Csölle Ildikó
  Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 4. sz., p. 9-12.


Bevezetés: Az élelmiszer csomagolásán található termékinformációk fontos szerepet játszanak abban, hogy a fogyasztó a címke olvasással és értelmezésével tudatosabb döntést hozzon a termék fogyasztásával kapcsolatban az egészsége érdekében. Célkitűzés: A kutatás célja az volt, hogy a túlsúlyosak és az elhízottak körében felmérjük az egészségértési szintet és az élelmiszercímke-olvasás gyakorlatát. Módszer: A kutatás részvevői (n = 123) túlsúlyos és elhízott felnőttek voltak. A kérdőívek (saját szerkesztésű kérdőív és funkcionális egészségértést felmérő teszt) felvétele egy háziorvosi rendelőben online, anonim és önkéntes módon zajlott. Eredmények: Az Átlagos Tápérték Teszt eredménye szerint a kitöltők 25%-ának volt problémás egészségértése. A tudásszintet felmérő kérdésekre 6,5%-ban válaszoltak helyesen. A válaszadók 16,3%-a olvassa "mindig" az élelmiszercímkét, amelyre körülbelül egy-két percet szán. A tápértéktáblázat adatai közül a termék cukor-, szénhidrát-, valamint vitamin- és ásványianyag-tartalma a leggyakrabban követett információ. A vásárlásnál a legfontosabb szempontok az íz, a minőség és az ár voltak. Következtetések: A dietetikai edukáció során érdemes kitérni az élelmiszercímke értelmezésére, különösen az alacsony egészségértésű elhízott, illetve a túlsúlyos személyek esetében.  Kulcsszavak: élelmiszercímke, egészségértés, tápértéktáblázat, túlsúly, elhízás