Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=157426
MOB:2021/3
Szerzők:Pálfi Erzsébet; Kegyes Réka; Salánki Péter; Szűcs Zsuzsanna
Tárgyszavak:SZÍV-ÉRRENDSZER BETEGSÉGEI; PREVENCIÓ; TÁPLÁLKOZÁS; DIETETIKA
Folyóirat:Metabolizmus - 2021. 19. évf. 1. ksz.
[https://metabolizmusonline.hu/cimkek/sztatin/235]


  A kardiovaszkuláris megbetegedések étrendi prevenciója  / Pálfi Erzsébet [et al.]
  Bibliogr.: p. 56. - Abstr. hun., eng.
  In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2021. 19. évf. 1. ksz., p. 52-56. : ill.


A szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében az egészséges táplálkozás nagy szerepet játszik. A dietetikus által megtervezett, megvalósított és monitorozott dietoterápia a kardiovaszkuláris betegségek prevenciójának minden szintjén, valamint az életmódterápia részeként is alapvető. Eredményessége a klinikai végpontok és az egészség-gazdasági szempontok oldaláról is alátámasztott. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) a legfrissebb nemzetközi útmutatók alapján fogalmazott meg táplálkozási ajánlást a keringési betegségek megelőzésére vonatkozóan. A kiegyensúlyozott tápanyag tartalmú étrend, vagyis az OKOSTÁNYÉR? útmutatóban meghatározott táplálkozási elvek, megvalósítását javasoljuk, amely igazoltan kardioprotektív hatású, lokálisan könnyen követhető és fenntartható.  Kulcsszavak: táplálkozási ajánlás, prevenció, dietetikus