Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=148806
MOB:2021/2
Szerzők:Egresi Anna; Blázovics Anna; Lengyel Gabriella; Hagymási Krisztina
Tárgyszavak:STRESSZ; ANTIOXIDÁNSOK; PROBIOTIKUMOK; PREBIOTIKUMOK
Folyóirat:Gyógyszerész Továbbképzés - 2021. 15. évf. 4. sz.


  Antioxidáns probiotikumok, prebiotikus antioxidánsok  / Egresi Anna [et al.]
  Bibliogr.: p. 149. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2021. 15. évf. 4. sz., p. 145-149. : ill.


A reaktív oxigén- és a nitrogéngyökök túltermelődése oxidatív stresszhez vezet a szervezetben. Az egészséges bélrendszer legtöbbször megfelelően reagál az oxidatív stresszre, azonban az életkor előrehaladtával vagy olyan körülmények között (szélsőséges diéta, fertőzések, gyulladásos folyamatok, stressz stb.), amelyek fokozzák a szabad gyökök termelődését, az antioxidánsvédekezés hamar kimerül, ami hozzájárul különböző kórképek kialakulásához. A bélmikrobiom összetétele és működése dinamikus, és nagyban befolyásolja az étrend, például az elfogyasztott prebiotikumok és antioxidánsokban gazdag növényi élelmiszerek mennyisége. A szerzők, összefoglaló közleményükben, áttekintik a pre- és a probiotikumok ismert antioxidáns hatásaival kapcsolatos szakirodalmat, valamint az ezzel kapcsolatos vizsgálatok jövőbeli perspektíváit.