Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=154440
MOB:2021/1
Szerzők:Korvin László; Abonyi-Tóth Zsolt; Lehel József
Tárgyszavak:TOJÁS; MINŐSÉG-ELLENŐRZÉS
Folyóirat:Magyar Állatorvosok Lapja - 2021. 143. évf 3. sz.


  Minőségi paraméterek változásának nyomonkövetése a tojás tárolása során / Korvin László [et al.]
  Bibliogr.: p. 187-188. - Abstr. hun., eng.
  In: Magyar Állatorvosok Lapja. - ISSN 0025-004X. - 2021. 143. évf 3. sz., p. 173-188. : ill.


A szerzők meleg ("A") és hűvös ("B") tárolási körülmények között vizsgálták a tojástömeg-csökkenést és a méretkategóriák közötti tömegveszteség különbségét. Az "A" és a "B" vizsgálat során az átlaghőmérséklet 20,7 °C, ill. 7,0 °C, az átlagos relatív páratartalom pedig 47,2 %, ill. 75,3 % volt. A 28 napos tárolás alatt, meleg környezetben a halmozott tömegcsökkenés 2,6 g ("S"), 2,4 g ("M"), 2,9 g ("L") volt, ami 5,1%, 4,2% és 4,4% csökkenésnek felelt meg; a hűvös környezetben a tojások tömegcsökkenése kisebb mértékű volt: 0,7g ("S"), 0,7g ("M") és 0,8g ("L"), ami 1,3%, 1,2% és 1, 2%-os csökkenést okozott. A két vizsgálati időszak között szignifikáns különbség (p < 0,0001) volt a tojástömeg-csökkenésben, míg az "S" és "M" méret nem tért el egymástól ( p = 0 , 8132) , de az "L" méret szignifi kánsan különbözött (p < 0 , 0001) a másik két mérett ő l. A tárolásihő mérséklet és páratartalom, valamint a tárolás idő tartama befolyásolta a tömegveszteséget.