Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=147045
MOB:2021/1
Szerzők:Mihályi Zita Judit; Vékony Blanka
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-PREFERENCIÁK; EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS; ÉLELMISZER-TECHNOLÓGIA; GABONAFÉLÉK
Folyóirat:Új Diéta - 2021. 30. évf. 1. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Az egészségtudatosság, mint meghatározó tényező a teljes őrlésű termékek fejlesztése során / Mihályi Zita Judit, Vékony Blanka
  Bibliogr.: p. 31. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2021. 30. évf. 1. sz., p. 29-31. : ill.


A teljes őrlésű cereáliáknak és a belőlük készült termékeknek jóval előnyösebb beltartalmi értékeik vannak, mint a finomított változatoknak. Nagy a rosttartalmuk és kedvező a mikrotápanyag-összetételük, s ebből kifolyólag számos idült betegség megelőzéséhez hozzájárulnak. Hazánkban nem éri el sem a teljes őrlésű cereália, sem a rost felvétele a javasolt mennyiséget, s nagy számmal fordulnak elő idült betegségek is. Tekintettel az előbbiekre, valamint a teljes őrlésű pékáruk szűk kínálatára és nem megfelelő arányú összetételére, tanulmányunk ezen élelmiszerek receptúrájának fejlesztésével foglalkozik. Vizsgálatunk célja volt, hogy egy olyan funkcionális élelmiszernek tekinthető pékárut fejlesszünk ki, amely nem csak teljes őrlésű lisztet tartalmaz nagy mennyiségben, hanem a fogyasztók elvárásainak is a legmegfelelőbb. Saját szerkesztésű online kérdőívvel mértük fel a fogyasztók véleményét, amelynek alapján három különböző, teljes őrlésű lisztet tartalmazó termék (kakaós csiga) érzékszervi vizsgálatát végeztük el egy kontrolltermékkel összevetve. A kutatás során kiderült, hogy a kóstolók többsége a 100%-ban teljes őrlésű lisztből készült pékárut kedvelte leginkább.  Kulcsszavak: teljes őrlésű, pékáru, rost, funkcionális élelmiszer