Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=156691
MOB:2020/4
Szerzők:Biró György; Barna Mária
Tárgyszavak:SARS-COV-2; MALNUTRÍCIÓ; VITAMINOK; NYOMELEMEK; BÉLMUCOSA; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Metabolizmus - 2020. 18. évf. 5. sz.
[https://metabolizmusonline.hu/cimkek/sztatin/235]


  A COVID-19 táplálkozási vonatkozásai : narratív áttekintés / Biró György, Barna Mária
  Bibliogr.: p. 368. - Abstr. hun., eng.
  In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2020. 18. évf. 5. sz., p. 364-368.


A táplálkozás ugyan a jelenleg ismert összefüggések szerint csak indirekt szerepet tölt be a COVID-19-pandémia morbiditásában, a letalitás csökkentésében, a megbetegedések megelőzésében, mégis értékes, el nem hanyagolható segítséget jelent. Az epidemiológiai megfigyelések szerint a járvány megjelenését, gyorsabb terjedését elősegíti az energiában, makro- és mikrotápanyagokban inadekvát táplálkozás, akár alultápláltságban, akár elhízásban nyilvánul meg a malnutrició. Azok a tápanyagok, amelyek erősítik az immunrendszer vírusok elleni védekezését, a SARS-CoV-2 esetében is hatékonyak. A kutatások főként a fehérje-ellátottság, a D-vitamin, a cink és a szelén fontosságát hangsúlyozzák. A táplálkozás befolyásolja a bél-mikrobióta összetételét és ezáltal funkcióját, amely a gasztrointesztinális rendszerbe jutott koronavírusakkal szembeni védekezésben szintén lényeges. A kutatók a mediterrán típusú étrendet, a megfelelő hidratációt és a kielégítő testmozgást együttesen tartják követendőnek.  Kulcsszavak: malnutrició és COIVID-19, vitaminok és COIVID-19, mikroelemek és COIVID-19, bél-mikrobióta és COIVID-19, preventív étrend és COIVID-19,