Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=155241
MOB:2020/4
Szerzők:Balogh Ádám; Mezei Györgyi
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA; DIAGNOSZTIKAI PRÓBÁK, RUTIN
Folyóirat:Gyógyszerész Továbbképzés - 2020. 14. évf. 8. sz.


  Ételprovokációk / Balogh Ádám, Mezei Györgyi
  Bibliogr.: p. 271. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszerész Továbbképzés. - ISSN 1788-9049. - 2020. 14. évf. 8. sz., p. 267-271. : ill.


Az ételallergia diagnózisának felállításához szükséges az ételallergiák epidemiológiájának alapos ismerete, valamint a páciens részletes, allergia-központú kórelőzménye és az allergia-tesztvizsgálatok eredménye. Amennyiben ezek alapján az ételallergia diagnózisa nem álltható fel, szükség lehet ételprovokációs próbára. Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekben az ételallergiák diagnosztikája, elsősorban a molekulárisallergia-teszteknek köszönhetően, látványosan fejlődött, az ételprovokációs vizsgálat továbbra is a "gold standardja" az ételallergiák diagnózisának. Az ételprovokációs vizsgálatok nemcsak a diagnózis megállapítására alkalmazhatók, hanem segítségükkel eldönthető, hogy mikor szüntethető meg az eliminációs diéta, illetve megállapítható a küszöbdózis.