Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144150
MOB:2020/3
Szerzők:Hidvégi Edit
Tárgyszavak:ALLERGIÁS BETEGSÉGEK; POLLEN; TÁPLÁLÉK; KERESZTREAKCIÓK; HISZTAMIN
Folyóirat:Magyar Családorvosok Lapja - 2020. 4. sz.


  Pollen szenzitivitás : pollen-étel keresztreakciók jelentkezése és azok kezelése antihisztamin adásával / Hidvégi Edit
  Bibliogr.: p. 15. - Abstr. hun.
  In: Magyar Családorvosok Lapja. - ISSN 1789-607X. - 2020.  4. sz., p. 13-15. : ill.


A pollenidőszak hazánkban az év jelentős részét teszi ki: 12 hónapból csak háromban (november-december-január) nem nagyon számíthatunk. virágpor jelenlétére, bár a globális felmelegedés ezen is változtathat. Minden növénynek megvan a saját pollinációs időszaka. Allergológiai szempontból lényeges, hogy a betegnek mikor vannak az asztmás és/vagy allergiás náthás tünetei, mert az ekkor virágzó növények a valódi allergének számára. Amit a bőrpróbával, vagy specifikus IgE meghatározással kapunk, azok a pozitivitások csak a szenzibilizáltságot jelentik. Ennek ellenére bizonyos tünetek esetén mégis figyelembe kell venni ezeket ez eredményeket is. A bőrpróbában és a hagyományos specifikus IgE meghatározás esetén komplex allergéneket vizsgálunk, a modern, úgy nevezett komponens alapú allergén meghatározás adja a legtisztább képet, hogy a páciens valójában melyik allergén fehérjére allergiás. Ezek között vannak olyanok, amelyek azonos növénycsaládon belül egyformák, vagy nagyon hasonlóak, ezért ezek az alapjai a keresztallergiáknak. Nemcsak a jól ismert parlagfű és üröm közötti allergén hasonlóságra gondolok (Amb a 1 és Art v 6), hanem táplálékallergia szempontjából lényeges a korábban orális allergia szindrómának (OAS) nevezett jelenséget kiváltó pollen-étel keresztreakció is, amit manapság az angol szakirodalom pollen-food allergy syndrome-ként (PFAS) emleget.