Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=146209
MOB:2020/1
Szerzők:Szűcs Dániel
Tárgyszavak:ÉLELMISZER-ALLERGIA; LAKTÓZINTOLERANCIA; TEJ
Folyóirat:Háziorvos Továbbképző Szemle - 2020. 25. évf. 3. sz.
[https://orvositudasbazis.hu/]


  Az ételallergia és az -intolerancia vizsgálati lehetőségei / Szűcs Dániel
  Bibliogr.: p. 119. - Abstr. hun.
  In: Háziorvos Továbbképző Szemle. - ISSN 1219-8641. - 2020. 25. évf. 3. sz., p. 116-119. : ill.


Az ételallergia fokozódó mértékben érinti mind a gyermek, mind a fel- nőtt lakosságot, egyre kifejezettebb terhelést róva az egészségügyi el- látásra. Az ételallergia egy jól definiált immunológiai reakció, amely több szerv működését befolyásolhatja. Az ételintolerancia az immunrendszer működésétől független reakció, amely metabolikus, toxikus, farmako- lógiai vagy ismeretlen mechanizmuson keresztül válthat ki tüneteket. A leggyakoribb allergiát és intoleranciát okozó táplálékunk a tehéntej. Mi- vel esetenként a két reakció klinikuma hasonló lehet, ezért nemcsak a betegeket, a szülőket, de az egészségügyi ellátó személyzetet is zavar- ba hozhatja a két állapot közötti pontos különbségtétel.