Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=149070
MOB:2019/4
Szerzők:Tisza Boglárka Bernadett; Kerényi Mónika; Bartha Sámuel Gergely; Csöndőr Éva; Gubicskóné Kisbenedek Andrea
Tárgyszavak:GYÜMÖLCS; MICROBIOLOGIA; LABORATÓRIUMI VIZSGÁLATOK; ÉLELMISZER-FELDOLGOZÓ IPAR
Folyóirat:Egészség-akadémia - 2019. 10. évf. 3-4. sz.
[https://etk.pte.hu/oktatas_aloldalak/egeszseg-akademia-folyoirat]


  Az almatermésű gyümölcshéjak kémiai és mikrobiológiai vizsgálata / Tisza Boglárka Bernadett [et al.]
  Bibliogr.: p. 83. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészség-akadémia. - ISSN 2061-2850, eISSN 2063-8140. - 2019. 10. évf. 3-4. sz., p. 75-83. : ill.


Bevezetés: Az élelmiszeripar melléktermékként kezeli a gyümölcshéjakat, amelyek gazdag forrásai az bioaktív vegyületeknek. Célkitűzés: A kutatás célja megvizsgálni kémiai és mikrobiológiai módszerekkel az almatermésű héjakat. Módszerek: Az analitikai vizsgálatban megmértünk négy polifenol mennyiségét (kempferol, kvercetin, miricetin és transz-rezveratrol) a Vilmos körte héjakban, összehasonlítottuk a permetszerrel kezeltet a nem kezelttel. A héjakból készített kivonatokból (n=5) megmértük az antioxidáns kapacitást hidrogén-peroxid semlegesítésével, a teljes polifenol és teljes flavonoid tartalmat UV-VIS spektrofotométerrel. A mikrobiológiai vizsgálathoz előkészületekben hat oldószeres héj kivonatokat készítettünk. Hígítási sorral 96 lyukú mikrolemezen meghatároztuk két almahéj mintának (Red Delicious, Golden Delicious) a MIC (minimum gátló koncentráció) értékét tíz baktérium törzs ellen. Az adatok feldolgozásához T-próbát, kétmintás T-próbát alkalmaztunk Excel táblázatban. Eredmények: A Vilmos körte héjakban csak kvercetint detektáltunk. A kezelt héjak (0,18 mg/kg) szignifikánsan kevesebb kvercetint tartalmaztak, minta nem kezelt (0,23 mg/kg) héjak (p<0,001). Mindegyik almahéj semlegesítette a hidrogén-peroxidot. A teljes flavonoid tartalom meghatározásánál a legtöbb mennyiséget a 'Golden Delicious' héj tartalmazta (0,08). Nem volt mérhető flavonoid a 'Gála' és a'Granny Smiths' fajokban. A legmagasabb polifenol tartalommal a 'Red Delicious' héj rendelkezett (2,504). Az eredményeket standardokkal összehasonlítva volt szignifikáns különbség a Folin reaktivitás átlagai (1,798) és a trolox (1), valamint a UV-B tartományban mért fenol mennyiség (0,144) és a kvercetin (1) abszorbanciája között (p<0,05). A Golden Delicious és a Red Delicious héj minták nem mutattak antimikrobiális hatást. Megbeszélés: A héjaknak kimutatható az antioxidáns tartalma. A gyümölcshéjakat az élelmiszeripar felhasználhatná funkcionális élelmiszer alapanyagaiként.  Kulcsszavak: antimikrobiális hatás, antioxidáns kapacitás, gyümölcs héjak, polifenolok, minimális gátló koncentráció