Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=148054
MOB:2019/4
Szerzők:Lelovics Zsuzsanna; Kovács Ildikó
Tárgyszavak:NÖVÉNYEK, EHETŐ; ZÖLDSÉGFÉLÉK; TÁPLÁLKOZÁS
Folyóirat:Gyógyszertári Practicum Novum - 2019. 23. évf. 6. sz.


  Gyökérzöldségek a táplálkozásban : 2. r. / Lelovics Zsuzsanna, Kovács Ildikó
  Bibliogr.: p. 13. - Abstr. hun.
  In: Gyógyszertári Practicum Novum. - ISSN 1789-9478. - 2019. 23. évf. 6. sz., p. 10-13. : ill.


A gyökérzöldségek kétéves növények, melyek első évben a gyökértestet növelik meg, a második évben virágzatot, majd magtermést hoznak. A gyökérzöldségek közé tartoznak valódi gyökerek - a karógyökerek (sárga- és fehérrépa, zeller, pasztinák, cékla, retek, fekete retek, feketegyökér) és a gumós gyökerek (édesburgonya, tápióka) -, de nem tartoznak ide a gumók (csicsóka, burgonya), rizómák (gyömbér), hagymák és cormusok. A továbbiakban kizárólag a karógyökerek népes csoportját vesszük górcső alá.