Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144877
MOB:2019/4
Szerzők:Sárváry Attila; Szélesné Árokszállási Andrea; Gyulai Anikó; Jávorné Erdei Renáta
Tárgyszavak:FELNŐTT; TÁPLÁLKOZÁSI SZOKÁSOK; OBESITAS; BMI ÉRTÉK (TESTTÖMEGINDEX); KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Egészségfejlesztés - 2019. 60. évf. 5. sz.
[https://folyoirat.nefi.hu/index.php?journal=Egeszsegfejlesztes ]


  Nyíregyháza felnőtt lakosságának táplálkozási szokásai, tápláltsági állapota / Sárváry Attila [et al.]
  Bibliogr.: p. 34-35. - Abstr. hun., eng. - DOI: https://doi.org/10.24365/ef.v60i5.515
  In: Egészségfejlesztés. - ISSN 1786-2434, eISSN 2498-6666. - 2019. 60. évf. 5. sz., p. 27-35. : ill.


Bevezetés: A magyar lakosság egészségi állapota továbbra is kedvezőtlenebb az Európai Unió (EU) és az OECD országok átlagához képest. Az egészségtelen táplálkozás szoros összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rosszindulatú daganatos betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással. A kutatásunk célja, hogy felmérjük Nyíregyháza felnőtt lakosságának táplálkozási szokásait és tápláltsági állapotát. Módszertan: A 2018-ban készült keresztmetszeti vizsgálathoz, melyben 386 fő vett részt, az Európai Lakossági Egészségfelmérés (ELEF) 2009-es táplálkozással, tápláltsági állapottal kapcsolatos kérdéseit használtuk. A tápláltsági állapotot az önbevalláson alapuló testtömeg és a testmagasság adataiból számított testtömegindexszel (TTI) jellemeztük, a TTI-t a WHO által meghatározott kategóriáknak megfelelően osztályoztuk. A statisztikai elemzést az SPSS (Vers-ion 22.0) programcsomag segítségével végeztük el, az összefüggés-elemzéshez a khi-négyzet próbát használtuk. Eredmények: Nyíregyháza felnőtt lakosságának több mint fele naponta fogyaszt zöldséget és/vagy gyümölcsöt, ami alacsonyabb az országos átlagnál. A nők körében a gyümölcsfogyasztás szignifikánsan magasabb volt a férfiakéhoz képest (p=0,016). Teljes kiőrlésű pékáru naponta történő fogyasztása a lakosság 40%-át, a heti rendszerességű halfogyasztás az egyharmadát (33,5%) jellemezte, a férfiak halfogyasztása szignifikánsan magasabb volt a nőkéhez képest (p=0,005). A nyíregyházi férfiak 70%-a, a nők fele túlsúlyos vagy elhízott. Az életkor előrehaladtával növekszik a túlsúlyosak, elhízottak aránya mindkét nemben. Az elhízottak aránya a 35-64 éves férfiak körében a legnagyobb (41,5%), míg a nők körében ez az arány a 65 éves és idősebb korcsoportban a legmagasabb (34%). Következtetések: Nyíregyháza lakossága friss zöldség- és gyümölcsfogyasztása alacsonyabb az országos átlagnál, viszont a teljes kiőrlésű pékáru és halfogyasztás igen kedvező. A túlsúly és elhízás aránya a férfiak körében magasabb az országos átlagnál, különösen a 35-64 éves korcsoportban. A felnőtt lakosság körében célzott prevenciós programokat kell szervezni a túlsúly és elhízás megelőzésére, a fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás elősegítésére, különösen a középkorú férfiak számára.  Kulcsszavak: táplálkozás; tápláltsági állapot; testtömegindex; elhízás