Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=143221
MOB:2019/4
Szerzők:Putnóczki Zsanett; Sasvári Péter; Lukács Andrea
Tárgyszavak:HALLGATÓK; TÁPLÁLKOZÁSI ZAVAROK; FIZIKAI ERŐNLÉT; KÉRDŐÍVES VIZSGÁLATOK
Folyóirat:Egészségtudományi Közlemények - 2019. 9. évf. 2. sz.
[https://www.matarka.hu/szam_list.php?fsz=1401]


  Étkezési rendellenességek vizsgálata egyetemistáknál  / Putnóczki Zsanett, Sasvári Péter, Lukács Andrea
  Bibliogr.: p. 41-42. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségtudományi Közlemények. - ISSN 2063-2142. - 2019. 9. évf. 2. sz., p. 37-42. : ill.


A szerzők arra keresték a választ, hogy milyen arányban mutatható ki az étkezési rendellenesség az egyetemi hallgatóknál és milyen egyéb tényezőkkel mutat kapcsolatot. Összesen 445 fő adatát elemezték. A vizsgálat során 21,1% mutatta az étkezési rendellenesség jeleit. Ezek a hallgatók a distresszben (stressz, szorongás, depresszió) is kedvezőtlenebb értékeket mutattak, magasabb testtömegindexszel és rosszabb fizikai fittséggel rendelkeztek. Káros szenvedélyekben, valamint a társas kapcsolat formájában nem volt különbség a két csoport között. Az egyetemen a hallgatókat szervezett formában lehet szűrni, és korai beavatkozásokat kínálni, amikor a kezelés még hatékony. A SCOFF egy rövid, könnyen kitölthető kérdőív, amelyet alkalmazni lehet az egyetemi hallgatók rendellenességének szűrésére.  Kulcsszavak: distressz, étkezési rendellenesség, egyetemi hallgatók, fizikai fittség, szűrés