Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=144605
MOB:2019/2
Szerzők:Cseh Áron
Tárgyszavak:CSECSEMŐ; GYERMEK; ÉLELMISZER-ALLERGIA; PREVENCIÓ; ANYATEJ
Folyóirat:Új Diéta - 2019. 28. évf. 2-3. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  Az allergiamegelőzés korszerű irányelvei és lehetőségei csecsemő- és gyermekkorban / Cseh Áron
  Bibliogr.: p. 12. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2019. 28. évf. 2-3. sz., p. 9-12. : ill.


A gyermekkori ételallergiák előfordulása folyamatosan növekszik, de a szülők által feltételezett gyakoriságot így sem éri el. A leggyakoribb allergének a tehéntej, a tojás, a szója, az olajos magvak, a gabona és a tenger gyümölcsei-halféleségek. Megelőzésének egyik legfontosabb eszköze az anyatejes táplálás, amely mellett 4-6 hónapos kortól javasolt a hozzátáplálás folyamán bevezetni a legtöbb allergént az orális tolerancia kialakítására. Ha anyatej nem áll rendelkezésre, akkor a csecsemő számára megelőzésként hipoallergén tápszer, míg igazolt tejallergiában szemielementáris vagy elementáris tápszer javasolt, esetleg prebiotikus kiegészítéssel. Az ételallergiák biztos diagnózisát adják a kettős vakpróbák vagy a megvonás és a visszaterheléses vizsgálatok. Igazolt betegség esetén, ha súlyos tünetek nem állnak fenn, javasolt az orális tolerancia indukciójára a rendszeres, kis mennyiségű visszaterhelés, így a legtöbb ételallergia kinőhető lesz.  Kulcsszavak: ételallergia, anyatej, orális tolerancia, megelőzés, gyermekkor