Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=141746
MOB:2019/2
Szerzők:Bálint Márta
Tárgyszavak:VITAMIN-C
Folyóirat:Praxis - 2019. 28. évf. 3. sz.


  A C-vitaminról / Bálint Márta
  Abstr. hun.
  In: Praxis. - ISSN 1216-3228. - 2019. 28. évf. 3. sz., p. 27-28.


A vitaminok olyan, energiát nem adó, mégis létfontosságú anyagok, melyek a szervezet zavartalan működéséhez és az egészség megörzéséhez szükségesek. A vízoldékony csoportba tartozó C-vitamin (Másnéven aszkorbinsav) talán legismertebb képviselőjük. Nobel-díjat érő felfedezése és előállítása (mellékveséből, később zöldpaprikából) elsőként egy magyar tudósnak, Szent-Györgyi Albertnek sikerült.