Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=137596
MOB:2018/4
Szerzők:Laki Judit
Tárgyszavak:GYÓGYNÖVÉNYEK; DYSPEPSIA; BÉL BETEGSÉGEI
Folyóirat:Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology - 2018. 4. évf. 4. sz.
[https://gastronews.olo.hu/]


  Gyógynövények erejével a funkcionális diszpepsziás panaszok ellen / Laki Judit
  Bibliogr.: p. 212. - Abstr. hun.
  In: Central European Journal of Gastroenterology and Hepatology. - ISSN 2415-9107. - 2018. 4. évf. 4. sz., p. 210-212. : ill.


A funkcionális gasztrointestinális zavarok (functional gastrointestinalis disorders, FGID) prevalenciája a fejlett nyugati társadalmakban 10-20% között mozog. A tünetek nem magyarázhatók struktúrális vagy biokémiai rendellenességekkel, kialakulásukat jelenleg fiziológiai és pszichoszociális tényezők összetett kölcsönhatásának tulajdonítják. A megfelelő kivizsgálás ellenére sem azonosítható struktúrális lézió hiányában fennálló diszpepsziás tüneteket funkcionális diszpepsziának (FD) nevezik. Az FD patofiziológiája és a tünetek oka részleteiben nem tisztázott, de az esetek egy részsében feltehetően szerepet játszanak a gyomor és a duodenum szenzoros és motoros rendellenességei.