Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=135203
MOB:2018/4
Szerzők:Szeitzné Szabó Mária
Tárgyszavak:ÉLELMISZERVIZSGÁLAT; FOSZFOR; FOSZFÁTOK; ÉLELMISZER-ADALÉKOK; KOCKÁZAT
Folyóirat:Élelmiszervizsgálati Közlemények - 2018. 64. évf. 4. sz.
[https://eviko.hu/hu-hu]


  Foszfátok élelmiszereinkben: előnyök és kockázatok / Szeitzné Szabó Mária
  Bibliogr.: p. 2263-2264. - Abstr. hun., eng.
  In: Élelmiszervizsgálati Közlemények. - ISSN 0422-9576, eISSN 2676-8704. - 2018. 64. évf. 4. sz., p. 2249-2264. : ill.


A foszfortartalmú élelmiszer-adalékanyagok az élelmiszeriparban széles körben elterjedt, engedélyezett anyagok, amelyek használata számos technológiai előnnyel jár. E vegyületeket sokáig gyakorlatilag ártalmatlannak tekintették, azonban az utóbbi időben egyre több kutatási eredmény figyelmeztet arra, hogy kiterjedt alkalmazásuk és egyre növekvő mennyiségben történő fogyasztásuk a népesség szintjén növeli egyes civilizációs ártalmak, például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás kockázatát. A közlemény megvilágítja ezen adalékanyagok engedélyezési folyamatát, a foszfátok szerepét, a kapcsolódó kutatások néhány eredményét, és javaslatokat fogalmaz meg a lehetséges kockázatok megelőzésére. Kulcsszavak: foszfor, foszfátok, adalékanyag, kockázatbecslés, EFSA