Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=133172
MOB:2018/4
Szerzők:Nagy Gyuláné Tajti Éva
Tárgyszavak:LAKTÓZINTOLERANCIA; TEJTERMÉKEK
Folyóirat:Hypertonia Magazin - 2018. 3. évf. 1. sz.


  Tejcukor-érzékenység - laktózintolerancia / Nagy Gyuláné Tajti Éva
  Abstr. hun.
  In: Hypertonia Magazin. - ISSN 2498-7239. - 2018. 3. évf. 1. sz., p. 31-32. : ill.


Napjainkban egyre többet hallunk a laktózintoleranciáról. Magyarországon a laktózintolerancia a lakosság 15-20 százalékát érinti. A laktózintoleranciát a laktáz enzim hiánya vagy csökkent termelődése okozza. A tejcukor-érzékenység nem betegség. Nem a tejcukor által kiváltott allergiás reakció, hanem a tejcukor (laktóz) felszívódási zavara, ezért helyesebb laktózfelszívódási zavarról, laktóz-malabszorpcióról beszélni. A felszívódási zavarok (malabszorpció) olyan rendellenességek, amelyek az emésztés során az alkotórészeire bontott tápanyagok felszívódásának károsodásával járnak, ennek következtében csökken vagy akár teljesen meg is szűnik az érintett tápanyagok felszívódása, hasznosulása.