Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=140547
MOB:2018/3
Szerzők:Barna Mária; Bíró György
Tárgyszavak:CSECSEMŐ; OBESITAS; KOCKÁZAT; KÖRNYEZETSZENNYEZŐK; TÁRSADALMI KÖRNYEZET
Folyóirat:Metabolizmus - 2018. 16. évf. 3. sz.
[https://metabolizmusonline.hu/cimkek/sztatin/235]


  Az elhízás kockázatát növelő környezeti tényezők, különös tekintettel az élet első 1000 napjára / Barna Mária, Bíró György
  Bibliogr.: p. 227. - Abstr. hun., eng.
  In: Metabolizmus. - ISSN 1589-7311. - 2018. 16. évf. 3. sz., p. 223-227.


Az elhízás kialakulásának három nagy kockázati tényezője: a genetikai prediszpozíció, a szükségletet meghaladó energiabevitel és az elégtelen fizikai aktivitás. Számos környezeti faktornak van azonban járulékos szerepe abban, hogy a kockázatnövelő tényezők hatása érvényesül és hozzájárulnak az elhízás nagymértékű növekedéséhez. Ilyenek a lakókörnyezet, a családi környezet, a szociális-gazdasági helyzet, a szervezetbe bekerülő kemikáliák, a gyógyszerek, az intesztinális mikrobiom megváltozása stb. A környezeti tényezők kockázatnövelő hatása annál kifejezettebb, minél fiatalabb korban érvényesül a hatás. Ebben az értelemben a fogamzástól számított 1000 napnak van a legnagyobb jelentősége. A prevenciós programoknak ezeket a tényezőket is figyelembe kell venni.  Kulcsszavak: elhízás, településszerkezet, szocioökonómiai helyzet, környezeti szennyező anyagok, fiatal életkor