Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=138741
MOB:2018/3
Szerzők:Sevaracz Csilla; Csölle Ildikó; Kovács Attila; Figler Mária
Tárgyszavak:ALZHEIMER-KÓR; EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS; PREVENCIÓ; DIÉTÁS TERÁPIA
Folyóirat:Új Diéta - 2018. 27. évf. 2-3. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A demencia és az Alzheimer-kór prevenciós lehetőségei dietoterápia és egészséges életmód alkalmazásával  / Sevaracz Csilla [et al.]
  Bibliogr.: p. 34-35. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2018. 27. évf. 2-3. sz., p. 32-35. : ill.


Számos kutatást végeztek a mediterrán diéta alkalmazásával kapcsolatban demens és Alzheimer-kóros betegeknél, mivel ez az étrend lassíthatja a kognitív hanyatlás folyamatát. Kutatásunk középpontjában a múltbeli táplálkozási szokások vizsgálata állt. 55 év feletti, demens vagy Alzheimer-kóros, illetve 55 év feletti, demencia vagy Alzheimer-kór diagnózisával nem bíró alanyokat vontunk be. A táplálkozási, fizikai aktivitási, folyadék- és alkoholfogyasztási szokásokat kérdőívvel vizsgáltuk. Összesen 51 fő, amelyből 23 diagnosztizált és 28 nem diagnosztizált kliens vett részt kutatásunkban Pécsett és Budapesten 2015 novemberétől 2016 januárjáig. A táplálkozási szokások felmérését a "Fond Frequency Questionnaire" standardizált kérdőív segítségével végeztük. Szignifikáns kapcsolatot nem találtunk eredményeinkben, a betegcsoport tagjai több, a mediterrán étrendre jellemző élelmiszert fogyasztottak. A kontrollcsoport tagjai kíméletesebb konyhatechnológiát alkalmaztak, fizikai aktivitásuk nagyobb volt.  Kulcsszavak: Alzheimer-kór, demencia, mediterrán diéta