Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=138735
MOB:2018/3
Szerzők:Kiss-Tóth Bernadett; Szarvas Veronika; Biró Lajos; Gressier, Mathilde; Masset, Gabriel
Tárgyszavak:TÁPLÁLÉK; ÉLELMISZERELEMZÉS; GYERMEK
Folyóirat:Új Diéta - 2018. 27. évf. 2-3. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A termékfejlesztés modellezett hatása a magyar gyermekek tápanyagfelvételére / Kiss-Tóth Bernadett [et al.]
  Bibliogr.: p. 18. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2018. 27. évf. 2-3. sz., p. 14-18. : ill.


A magyar gyermekek tápanyagfelvételében felfedezhetők a felnőttekre jellemző problémák (1), amelyeknek orvoslásához az élelmiszerek és az étkeztetés fejlesztése is nagyban hozzájárulhat. Ez a tanulmány a 4-10 éves gyermekek körében végzett, 2014-es tápanyag felvételi felmérésben (2) fogyasztott táplálékok lehetséges fejlesztési irányait és a modellezett fejlesztés hatását vizsgálta a Nestlé Tápanyag-profilozó Rendszer (NNPS) kritériumai alapján. Az NNPS-alapú, modellezett termékfejlesztés hatására szignifikánsan csökkenhet a korlátozást igénylő tápanyagok felvétele a vizsgált populációban, a zsírok és a hozzáadott cukor esetében elérve a hazai tápanyagfelvételi ajánlásokat. Szignifikáns hatású lehet már egy élelmiszer-kategória, a kakaóitalok helyettesítése is energia és hozzáadott cukor vonatkozásában.  Kulcsszavak: termékfejlesztés, Nestlé Tápanyag-profilozó Rendszer, élelmiszeripar, gyermekek, tápanyag-profilozás