Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=130298
MOB:2018/2
Szerzők:Tóth Eszter; Kocsubé Sándor; Barcs István; Németh Sarolta; Burgettiné Böszörményi Erzsébet
Tárgyszavak:AFLATOXINOK; ASPERGILLUS; ILLÓOLAJOK; ÉLELMISZER-TARTÓSITÓ SZEREK
Folyóirat:Egészségtudomány - 2017. 61. évf. 3. sz.
[https://egeszsegtudomany.higienikus.hu/]


  Aflatoxin termelő Aspergillus fajok érzékenysége különböző illóolaj kezelésekre in vitro / Tóth Eszter [et al.]
  Bibliogr.: p. 18-19. - Abstr. hun., eng.
  In: Egészségtudomány. - ISSN 0013-2268. - 2017. 61. évf. 3. sz., p. 5-19. : ill.


Illóolajok gombaellenes hatását vizsgáltuk aflatoxin termelő Aspergillus fajokon. Borsmenta, rozmaring és indiai citromfű illóolajának tömény (100%) és hígított (50%, 25%) adagjaival történő kezelésének hatását vizsgáltuk a következő mikotoxint termelő Aspergillus fajokon: A.parasiticus és A. pseudonomius. Az Aspergillus fajokat a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai Tanszékétől kaptuk. Az illóolajokat gyártási engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységben vásároltuk. Az illóolajok gombaellenes hatását két módszerrel teszteltük. Az illóolaj zárt gőztérbe juttatásával és a gomba táptalajban történő keverésével. Három párhuzamos és egy kontroll törzset alkalmaztunk. A gomba fonalakat a szilárd gomba táptalajba szúrtuk, nem túl mélyen steril oltótűvel, majd 28C°-os termosztátba helyeztük. A telepek átmérőjét a 24, 72, és 120. órában mértük le. Azt kívántuk igazolni, hogy a különféle illóolajok eltérő mértékben, de mind rendelkeznek gombaölő hatással, valamint, hogy a hatás az olaj töménységével egyenes arányban változik. A két módszer közül a tápoldatba jutatott illóolaj hatásosabb, mint az illóolaj párlata. A kísérleteink célja annak az alátámasztása, hogy az illóolajoknak van helye az élelmiszeriparban és alkalmasak különböző élelmiszerek tartósítására. Más kutatásokban vizsgált mikrobaellenes hatás mellett, a különböző illóolajok gombaellenes hatását is érdemes feltérképezni. Kulcsszavak: aflatoxin, Aspergillus, illóolaj, élelmiszertartósítás, gombaellenes