Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=129110
MOB:2018/1
Szerzők:Nagy Barbara; Bakacs Márta; Nagy-Lőrincz Zsuzsanna; Erdei Gergő; Sarkadi Nagy Eszter; Cserháti Zoltán
Tárgyszavak:TÁPLÁLKOZÁSI VIZSGÁLATOK; TEJ; TEJTERMÉKEK; KALCIUM
Folyóirat:Új Diéta - 2017. 26. évf. 5. sz.
[https://mdosz.hu/uj-dieta/ ]


  A magyar felnőtt lakosság tej- és tejtermék-fogyasztása az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014 eredményei alapján / Nagy Barbara [et al.]
  Bibliogr.: p. 13. - Abstr. hun., eng.
  In: Új Diéta. - ISSN 1587-169X. - 2017. 26. évf. 5. sz., p. 10-13.  : ill.


Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP) 2014 - az Európai Lakossági Egészségfelméréshez kapcsolódva - a felnőtt magyar lakosság táplálkozási szokásait vizsgálta. Jelen közlemény a tej- és tejtermékfogyasztással kapcsolatos adatokat mutatja be. A vizsgálat a hazánkban 2013. december 31-éig 18. életévét betöltött, nem intézményben élő lakosság tejtermékfogyasztását reprezentálja. A magyar felnőttek átlagosan 246 g tejet, illetve tejterméket fogyasztanak naponta. Az összes kalciumfelvétel 54%-a tej és tejtermékek fogyasztásából származik, azonban a felnőtt magyar lakosság kalciumfelvétele nem éri el az ajánlott szintet. A lakosság összes zsírfelvételének 14%-áért és telítettzsírsav-felvételének 27%-áért ezek a termékek felelősek, míg a hozzáadott cukor felvételéhez mintegy 3%-ban járul hozzá a tejtermékfogyasztás. Az eredmények alapján a lakosság tej- és tejtermékfogyasztása elmarad a jelenlegi ajánlástól. Kulcsszavak: reprezentatív táplálkozási vizsgálat, tej, tejtermék, kalcium, telített zsír