Egyszerű keresés   |   Összetett keresés   |   Böngészés   |   Kosár   |   Súgó  


Részletek

A cikk állandó MOB linkje:
http://mob.gyemszi.hu/detailsperm.jsp?PERMID=69531
MOB:2007/1
Szerzők:Németh Eszter; Feher, Janos; Nagy Viktor; Lengyel Gabriella; Fehér János
Tárgyszavak:ANTIOXIDÁNSOK; PREVENCIÓ
Folyóirat:Orvosi Hetilap - 2006. 147. évf. 13. sz.
[https://akjournals.com/view/journals/650/650-overview.xml ]


  Antioxidánsok szerepe a prevencióban / Németh Eszter [et al.]
  Bibliogr.: p. 607. - Abstr. hun., eng.
  In: Orvosi Hetilap. - ISSN 0030-6002, eISSN 1788-6120. - 2006. 147. évf. 13. sz., p. 603-607. : ill.


A szabad gyökök kialakulása és az azokat semlegesítő mechanizmusok egyensúlyának felborulása oxidatív stresszhez vezet, mely számos betegség kiindulópontját képezheti. Az oxidatív stressz ellen védő antioxidánsok a sejt minden szintjén befolyásolják a szervezet működését. A természetes antioxidánsokban gazdag táplálék nagyon fontos az egészség fenntartásában, a betegségek megelőzésében. Szükség esetén, illetve bizonyos patológiás folyamatokban segíthet az antioxidánsok bevitele táplálékkiegészítőkkel, megfelelő formában és dózisban. A nutrigenomika értelmében a táplálék biológiailag aktív összetevői ­ többek között az antioxidánsok is ­ a DNS-re, az RNS-re, a fehérjékre és azok bomlástermékeire hatással vannak, így a táplálék minősége a sejtek megfelelő működésének egyik fontos meghatározója.